tirsdag 17. mars 2015

Dråper... kan være så mangt.



Hva er det du ser når det regner? Er det noe "galt" med været ... eller er det himmelen som vanner jorden?

De fleste er vel enige i at det er lite vi kan gjøre med været. Derimot er det noe vi kan gjøre med hvordan vi tenker om været. For om vi innrømmer det eller ei, så kan hvordan vi tenker, påvirke vår hverdag og derigjennom også vår fremtid. Men selvfølgelig dette gjelder jo langt mere enn været. Det handler om livet og hvordan vi tar i mot de hendelser som møter oss.

En gang iblant kommer vi borti mennesker som er negativ til omtrent alt de møter. De er sjelden klar over det selv, men alle ting som ser ut til å ikke stemme eksakt med deres forestilling om hvordan verden skulle eller burrrde (!) ha vært, er feil. Eller forferdelig, idiotisk eller håpløst. Menneskene knyttet til disse episodene blir da selvfølgelig, mennesker som er gale, forferdelige, idioter eller bare rett og slett håpløse. Det skal gjerne ganske mye til for å passe inn i hodene på slike automat-kritikere. Det er som regel ganske trangt inn i der. Veggene mellom båsene er høye og fyllmassen heter jeg-meg og mitt. Vidsyn og åpenhet er luftige begreper uten substans. Ord som er bare til å pynte på fasaden med. Det snodige er, har jeg lagt merke til, at veldig ofte tror de om seg selv at de er både reflektert og open minded. De leser avisen og ser nyheter. De tror på systemene som støtter deres egen livsforståelse, og synes hele verden skulle tenke likt som dem. Og om noen ikke har det like greit som dem selv, så kan de skylde seg selv..."disse: kjøtthuene, som ikke har forstått hva livet egentlig handler om, høhh! " ...  Joda -neida... eh...

La meg si det rett ut, det er en pest og en plage å møte på slike mennesker. Heldigvis er det langt imellom dem. Men like fullt, så er de der. Noen møter vi på arbeidsplassen eller borettslaget, eller foreldremøtet, eller i et selskap. Hva gjør du da, når du blir tvunget til å sitte å høre på den negative gjørma som siler ut fra begge munnvikene samtidig. Stenger du ørene? Vel, har du den evnen eller muligheten så er du heldig. Ikke alle av oss greier det. Noen ganger må man bare stålsette seg, puste dypt og prøve å la mest mulig prelle av som vann på gåsa. Men det ER lov å la være å svare. Det også er en måte å sette grenser for seg selv på. La de prate til veggen. Andre ganger er det viktig å svare for å stoppe dritten. Det er lov å si ifra! Når det er lurt å gjøre hvilken handlemåte, er litt etter situasjonen. Bruk magefølelsen din. De virkelig brøleoksene (av begge kjønn) er det kanskje like greit å bare skygge unna? Gå et annet sted om det er mulig. Det viktigste vil jeg tro er å få dritten ut av ørene etterpå med å gi seg selv en dose positiv innstilling for å få skylt av seg den negative påvirkningen.

Det er som å ha blitt utsatt for radioaktivt nedfall. Det er ikke lurt å la dråpene tørke inn på huden. Man trenger å bli vasket ren. Gi seg selv en "positiv hjernevask". Hvilken kriseplan har du når du blir utsatt for  negative menneskers radioaktive avfall? Har du noen? Hva vil eventuelt en slik plan innbefatte for deg? En joggetur, en emosjonell utblåsning, en god bok, hardt arbeid, en telefon til en venn?

At regnet faller på oss, kan vi ikke unngå. Ikke skal vi det heller, så lenge det er sunt og friskt. Når regndråpene innholder gift, bør vi være ettertenksomme og forholde oss deretter. Å ha noen enkle kjøreregler for å bli kvitt mentalt giftig avfall, er det jeg vil kalle en sunn livsstil. Kriseplaner planlegges ikke når krisen har inntruffet. De planlegges før den intreffer. Mye av den handler om forebygging og forhåndsregler. Det kan feks være daglige rutiner som du har, som bønn eller meditasjon, studier av Guds Ord eller en tur i skogen eller i fjøra. En stille stund alene er som en spiseskje tran. Du merker ikke noe av at du tar den der og da, men i det lange løp gir det deg sterkere immunforsvar. Jeg husker en periode av mitt liv da jeg var yngre og utsatt for mye "mentalt giftig regn". Å kunne hatt noen som da ga meg noen råd om hvordan bli kvitt det, kunne ha spart meg for mye vondt. Men vi er ikke like. Vi gjør ting på forskjellige måter. Alikevel, kan vi ofte dra nytte av hverandres råd. Dersom du har noen gode råd angående å få "skylt av seg" giftig mentalt regn så del dem gjerne til andre i kommentarfeltet. Kanskje nettopp ditt svar kan hjelpe et annet menneske som står oppi en lei situasjon.

Velsignet dag!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar